SHOPS-AF. Screening-ul fibrilației atriale, posibil în timpul mersului la cumpărături, prin integrarea unor senzori în mânerul coșurilor de supermarket

  • Medicina digitală



Screening-ul fibrilației atriale s-ar putea realiza pe scară largă, într-o manieră rapidă, ușoară și cost-eficientă, în momentul în care ne aflăm la cumpărături. Prin atașarea unui senzor care detectează aritmiile la nivelul mânerului coșului de cumpărături pot fi identificate persoanele care prezintă tulburări ale ritmului cardiac. Întreg procesul de screening presupune plasarea mâinilor pe mâner pentru 60 de secunde, ulterior senzorul luminând verde (indică absența aritmiei) sau roșu (indică prezența aritmiei).

Noua abordare de screening pentru fibrilația atrială (FA) într-o populație extinsă a fost descrisă într-un studiu publicat în MDPI Journal of Personalized Medicine și prezentat în cadrul ACNAP 2023, congres științific al Societății Europene de Cardiologie. Cu ajutorul senzorului MyDiagnostick EKG, atașat mânerului coșului de cumpărături, au putut fi identificate 59 de persoane cu fibrilație atrială (dintr-un total de peste 2.000 de participanți), dintre care 39 nu fuseseră diagnosticate anterior.

abonare

Studiul SHOPS-AF s-a derulat pe o perioadă de 2 luni și a presupus atașarea senzorului MyDiagnostick EKG pe mânerele a 10 coșuri de cumpărături din supermarketuri aflate în locații în care se găsesc și farmacii. A inclus în total 2.155 de participanți, persoane care și-au realizat cumpărăturile în mod obișnuit, însă care au fost rugate țină mânerul coșului strâns pentru cel puțin 60 de secunde. După această perioadă senzorul a început să lumineze. Dacă emitea lumină verde însemna că nu a identificat nicio tulburare de ritm, caz în care participantului urma să îi fie luat pulsul manual de către un farmacist pentru a confirma sau infirma rezultatul. Dacă lumina emisă era roșie însemna că senzorul a depistat prezența unei aritmii, moment în care participantului îi era luat manual pulsul, atât de către farmacist, cât și cu ajutorul unui alt dispozitiv.

STUDIU. Screening-ul fibrilației atriale, posibil în timpul cumpărăturilor de rutină
Sursa imaginii: „Supermarket/Hypermarket Opportunistic Screening for Atrial Fibrillation (SHOPS-AF): A Mixed Methods Feasibility Study Protocol”

„Acest studiu arată potențialul pe care îl are screening-ul populațional, într-o manieră facilă, fără a întrerupe rutina zilnică a oamenilor. Pe parcursul a două luni am identificat 39 de pacienți care nu știau că au fibrilației atrială. Acest lucru înseamnă 39 de persoane aflate la risc înalt de accident vascular cerebral care au beneficiat de o vizită medicală ce le poate salva viața” – afirmă autorul studiului Prof Ian Jones, PhD, Liverpool John Moores University, UK.

Ulterior, toate înregistrările EKG ale participanților care au primit semnal roșu sau cărora li se depistase manual prezența tulburărilor de ritm cardiac (220) au fost verificate de către un cardiolog. Concluziile erau următoarele – participantul avea sau nu fibrilație atrială, sau rezultatul era incert, caz în care i se recomanda efectuarea unei vizite medicale pentru repetarea măsurătorilor. Așadar, din totalul de 220, în 59 de cazuri s-a confirmat prezența fibrilației atriale (39 dintre care nu fuseseră diagnosticate anterior), 46 de înregistrări au fost neclare, iar 115 participanți nu au prezentat semne ale acestei aritmii.

Studiul prezintă și o serie de limitări în ceea ce privește performanțele MyDiagnostick EKG. Testat pentru acuratețe, senzorul a dovedit o sensibilitate care variază între 70-93% și o specificitate care variază între 15 și 97%. Astfel se explică rata ridicată de rezultate fals pozitive și faptul că doar între un sfert și o jumătate din totalul participanților identificați de către senzor drept având fibrilație atrială, suferă cu adevărat de această aritmie.

Cel mai comun tip de aritmie, fibrilația atrială, afectează mai mult de 40 de milioane de persoane la nivel mondial, crescând riscul de accident vascular cerebral de 5 ori. În permanență sunt dezvoltate, studiate și îmbunătățite noi modalități de identificare precoce a FA pentru a putea interveni prompt și astfel pentru a evita un număr considerabil de decese. Anumite dispozitive wearables oferă utilizatorilor posibilitatea de înregistrare a electrocardiogramelor, de a-și monitoriza oriunde și oricând sănătatea inimii, alertându-i în momentul în care se înregistrează bătăi ectopice.

Ascultați comentariul Dr. Marius Geantă despre acest subiect în cadrul emisiunii Știința360, Radio România Cultural:

Citește și: